Leuke dingen om te doen met magneten: coole experimenten en trucs

Leuke dingen om te doen met magneten: coole experimenten en trucs

Ik ben altijd gefascineerd geweest door de magie van magnetisme. Waarom hebben sterke magneten zo'n aantrekkingskracht? Waarom zijn bepaalde elementen magnetisch en andere niet? Sinds de extra sterke neodymium magneten op de markt verschijnen, is het plezier nog beter geworden!

Ze zijn heel leuk om mee te spelen, maar met een set neodymium magneten kun je je hoofd krabben. Wat kun je ermee doen, behalve dingen aan je koelkast plakken? De waarheid is dat magneten een enorme toepassing hebben in ons dagelijks leven. Veel van onze technologie hangt van hen af. Voor de onverzadigbare nieuwsgierige of toekomstige wetenschapper kan het erg lonend zijn om leuke dingen met magneten uit te zoeken.


Dit artikel is bedoeld om een ??aantal leuke dingen te bieden die je met magneten kunt doen, en we zullen een paar van mijn favoriete experimenten, trucs en andere leuke dingen bekijken die je kunt proberen. Hopelijk maken ze magnetisme voor jou net zo fascinerend als voor mij. Laten we beginnen!

1. Onderzoek het magnetische gehalte van voedsel
Er zit veel ijzer in ons eten. Het is een essentieel element voor ons dieet en onze gezondheid, en als we het niet krijgen, hebben we ernstige gezondheidseffecten, zoals bloedarmoede.

Het is echter nog steeds ijzer en dat betekent dat het nog steeds magnetisch is! De meeste voedingsmiddelen hebben zo'n verwaarloosbare hoeveelheid ijzer dat een magneet het niet beïnvloedt. Sommige voedingsmiddelen zijn echter 'met ijzer verrijkt', wat betekent dat ze om gezondheidsredenen zijn vergroot.

Veel ontbijtgranen hebben een verhoogde hoeveelheid ijzer, en dat maakt ze het perfecte voedsel voor dit experiment.

Verkrijg eerst een sterke neodymium-magneet.
Neem vervolgens een ontbijtgranen met een groot percentage van uw aanbevolen ijzerinname. Bran Flakes zijn een goede keuze.
Doe het graan in een kom en smash het tot het een fijne mengeling is.
Gebruik dan je sterke neodymium-magneet en probeer het ijzer van het graan te isoleren.
Als je het goed doet, zie je kleine zwarte ijzeren puntjes op de magneet verschijnen! Geweldig, toch?
Als je magneet sterk genoeg is, kan hij zelfs de graanvlokken aantrekken zonder ze op te slokken.

Dit lijkt misschien niets meer dan een leuk klein experiment met sterke magneten, maar het is eigenlijk een kleinschalig voorbeeld van een veel gebruikt industrieel en wetenschappelijk proces. Verschillende materialen reageren op verschillende manieren op magnetisme. Een sterke magnetische kracht is een geweldige manier om verschillende metalen elementen van elkaar te scheiden.

2. Maak een magnetische (homopolaire) motor
Wil je leren hoe een basiselektrische motor werkt? Je kunt eigenlijk een miniatuur elektrisch motormodel maken met niets meer dan een beetje koperdraad, een 9V batterij en een standaard schroef (een houtschroef zou prima moeten werken).

Zorg dat de koperdraad een beschermend omhulsel bevat. Strip elk uiteinde van de draad zodat het koper zichtbaar is.
Plak de schijfneodymiummagneet op de kop van de schroef. Plaats de punt van de schroef tegen de 'knop' van de batterij (u kunt deze aan elke kant plaatsen, maar de knop is een gemakkelijkere plaats om te gebruiken).

Menu

Druk vervolgens het uiteinde van de blootliggende koperdraad in tegen het andere uiteinde van de batterij. Houd het daar met je vinger (je zult niet geschrokken worden, maak je geen zorgen).
Houd de plastic behuizing vast en houd het andere onbeschermde uiteinde van de koperen draad tegen de zijkant van de schijfvormige neodymiummagneet. Het zal extreem snel gaan ronddraaien!
Dus wat gebeurt er?

Door de draden te bevestigen, voltooit u een elektrisch circuit dat door de schroef, door de magneet en door de draad gaat.

Magnetische velden beïnvloeden de stroom van elektriciteit. In het geval van een homopolaire motor vindt de stroom van elektriciteit plaats in een radiale beweging, loodrecht op de rotatie-as. Dus de stroom van elektriciteit is in essentie wat ervoor zorgt dat de schroef met zo'n hoge snelheid ronddraait. Als je daar de magneet niet had, zou de elektriciteit gewoon door de schroef stromen en het circuit zonder zichtbaar effect voltooien.

3. Maak een mini-magnetisch veld
Dit is echt heel cool om met je magneten te doen, omdat het simpel en boeiend is en er geen enorme investering voor nodig is. In feite zou je waarschijnlijk in staat moeten zijn om alles wat je nodig hebt voor slechts een paar dollar te verzamelen.

Het concept is vrij simpel: je neemt een ronde neodymiummagneet, zoals je zult vinden in magnetische kogellager-sets, en je krijgt een lengte van koperen leidingen die een diameter hebben die net een beetje groter is dan de ronde magneet die je wilt gebruiken .
Je houdt de koperen leidingen verticaal en laat de magnetische bal door de pijp naar beneden vallen. Je zou verwachten dat het zou vallen, zoals, nou, een kogellager, maar dat doet het niet!
Alhoewel koper niet inherent magnetisch is, en de magneet daaraan niet zal blijven kleven, door langs het metaal te gaan, creëert het een miniatuur magnetisch veld.
Dat betekent dat het kogellager langzaam door de buis zou moeten zweven!
Je kunt dit ook uitproberen met aluminium buizen. Het is een leuke activiteit om te doen met magneten die een magnetisch veld laten zien, en het is fascinerend om te zien hoe het de zwaartekracht tart als het langzaam naar beneden valt.
4. Plezier met ferrofluids
Heb je al eerder gehoord van ferrofluids? Het zijn in feite vloeistoffen die sterk reageren op een magnetische kracht, en als je ferrovloeistoffen en een magneet hebt, is het een van de coolste dingen waar je mee kunt rotzooien!

Je zult waarschijnlijk niet vinden dat ferrofluids om je gemiddelde drogisterij schoppen, maar je kunt zeker online kits vinden die redelijk zijn.

Alle experimenten met ferrovloeistof dienen te worden gedaan onder toezicht van een volwassene, omdat veel van de stoffen giftig zijn en niet zonder handschoenen mogen worden gehanteerd.

Meestal is de vloeistof een mengsel van ferro-materialen (denk aan ijzerdeeltjes) en een soort olieoplossing. Er wordt zeep aan toegevoegd om te voorkomen dat het ijzer gaat klonteren en zorg ervoor dat het mengsel uniform is.

Giet de vloeistof gewoon in een glazen schaal met platte bodem. Hoe dunner het glas hoe beter (ik raad een petrischaal aan). Probeer ervoor te zorgen dat de vloeistof zo dun mogelijk wordt verspreid.
Als het eenmaal op zijn plaats is, gebruik dan een sterke magneet aan de onderkant van de glazen container. Je zult verbazingwekkende patronen zien ontstaan ??in de ferrofluids. Ik raad aan een camera bij de hand te hebben!
Probeer meer dan één magneet te gebruiken en je zult een aantal ongelooflijke geometrische vormen creëren. Het is absoluut fascinerend en moet je proberen.
5. De zwevende paperclip
Deze is echt heel goed, en het is er een waar kinderen dol op zijn!

Pak een paperclip en bevestig er een beetje draad aan. Tandzijde werkt ook, of lichte draad.
Bevestig het andere uiteinde van de draad ergens op een vast punt. Neem vervolgens een sterke magneet en houd deze ergens boven de paperclip. Hij springt omhoog en probeert contact te maken met de magneet, maar natuurlijk houdt de snaar hem niet helemaal bereikbaar.
De paperclip zal dan in de lucht 'zweven', niet in staat om op grond van de zwaartekracht op de grond te vallen, maar niet in staat om de magnetische attractor vanwege de snaar te bereiken.
Je kunt dan de draad rond trekken, of 'twang' om te zien hoe het de dingen beïnvloedt. Het is leuk voor kinderen om te zien hoe ver weg de paperclip moet zijn voordat deze wordt overweldigd door zwaartekracht en vallen.
Dit is een van mijn favorieten omdat het letterlijk centen kost.

6. Maak een magnetische structuur
Een geweldige en eenvoudige activiteit om met magneten te doen, is te zien hoe hun kracht de zwaartekracht zal trotseren.

Als ze sterk genoeg zijn, kun je een 'sculptuur' maken van magnetische materialen die zich op onmogelijke manieren naar buiten kunnen uitstrekken.

Je zult een sterke magneet willen hebben, waarschijnlijk neodymium (je kunt een zeer sterke magneet vinden op de meeste harde schijven van een computer, dus als je een oude hebt die rond schopt, is dat een goede bron).
Begin vervolgens verschillende ferro- of metalen voorwerpen aan het beeldhouwwerk te bevestigen. Het is goed om te beginnen met een koelkast of bakpan, iets dat de neodymium-magneet op zijn plaats houdt.
Begin dan met het bevestigen van verschillende items en kijk hoe groot je de structuur kunt maken voordat deze valt!

https://www.myxlshop.nl/elektronica/gereedschap-onderdelen/magneten/

Comments